
 

 

Embassy of the United States of America         

100 Duke & Young Streets, Kingston, Georgetown, Guyana 

 

Ask the Consul Installment One Hundred Forty-Two: 

  Immigrant Visa Fee  
 

Beginning February 1, 2013, the U.S. Citizen and Immigration Services (USCIS) 

will begin collecting a $165 fee from applicants once they have been issued 

Immigrant Visas.   

 

Q:  When must I pay the USCIS Immigrant Fee? 

 

You should pay the fee prior to departing for the United States.  USCIS 

implemented this fee to recover costs associated with processing, filing, 

maintaining the Immigrant Visa package, and processing the I-551 “green card.”  

If you travel to the United States without paying the new fee, you will not be 

issued an I-551 “green card” documenting your legal permanent resident status in 

the United States.   

 

Q:  Who has to pay the USCIS Immigrant Fee? 

 

Applicants issued immigrant visas (including Diversity Visas).  Only children 

adopted under the Orphan visa category (IR-3/IR-4), Returning Residents (visa 

category SB-1), and individuals who are issued fiancé/e visas (visa category K) 

will be exempt.   

 

 If you cannot pay the USCIS Immigrant Fee, another person, such as your 

petitioner, sponsor, relative, or friend can make this payment on your behalf.  You 

will need to provide them with your Alien Number and Case ID.   

 

Q:  Why do I need an I-551 (green card)? 

 

USCIS issues  green cards to permanent residents to present as proof that they are 

authorized to live and work in the United States.  If you are a permanent resident 



age 18 or older, you are required to have a valid green card in your possession at 

all times.  Current green cards are valid for 10 years, or two years in the case of a 

conditional resident, and must be renewed before the card expires. 

A green card can be used to prove employment eligibility in the United States 

when completing the Form I-9, Employment Eligibility Verification.  It can also be 

used to apply for a Social Security Card and a state issued driver’s license.  A 

green card is valid for readmission to the United States after a trip abroad of less 

than one year.  If your trip will last longer than one year, a reentry permit is 

needed. 

Q:  What if I was issued an immigrant visa before February 1, 2013?  Do I 

have to pay the fee? 

 

No.  Only applicants issued visas on or after February 1, 2013, are required  to pay 

the new fee.  The U.S. Customs and Border Protection (CBP) officers at the airport 

or land border will review immigration records to determine when your immigrant 

visa was issued.  If the visa was issued on or after February 1, 2013, but the fee 

was not paid, the Immigrant Visa package will be collected at the point of entry, 

but USCIS will not issue a green card until the $165.00 fee is paid. 

 

Q:  How do I pay the new fee? 

 

The payment can be made at www.USCIS.gov/immigrantfee.  Payments may be 

made directly from a U.S. bank account or using a credit card or debit card.   

 

After clicking on the link follow these steps to submit payment online:  

1. Fill in all fields completely and accurately.  If an item is not applicable type 

“N/A.”  

2. Click on Make Payment.  

3. Enter your payment information and click on Continue with Payment.  

4. Double check that the information presented is correct.  

5. Enter your e-mail address to receive confirmation of the transaction.  

6. Check the Authorization Box and click on Submit Payment.  

7. Keep a copy of your receipt for your records.  
 

Q:  I just got my green card and friends have told me that I should keep it in a 

safe place at home instead of carrying it around with me in my wallet.  Is this 

correct?  Or do I have to carry my green card with me everywhere I go? 

 

http://www.uscis.gov/immigrantfee


If you are 18 or older, you must carry your green card with you.  Section 264(e) of 

the Immigration and Nationality Act (I.N.A.) requires all lawful permanent 

residents (LPRs) to have “at all times” official evidence of LPR status. 

 Failing to have your green card with you is a misdemeanor, and if you are found 

guilty you can be fined up to $100 and put in jail for up to 30 days.  (I.N.A. Section 

264(e).)  
 

*** 

 

“Ask the Consul” is a bi-weekly column from the U.S. Embassy answering questions about U.S. 

immigration law and visa issues.  If you have a general question about visa policy please email it 

to us at AskGeorge@state.gov.  We select questions every other week and publish the answers in 

Stabroek News and on our website at http://georgetown.usembassy.gov/ask-the-consul.html.  

Information about visas and travel can be viewed at http://georgetown.usembassy.gov, 

http://travel.state.gov, and at http://www.dhs.gov.  Applicants are strongly encouraged to 

prepare their own documents and avoid “visa advisors/brokers”.  

 

Other than the questions we select, we DO NOT respond to questions sent to Ask the Consul.  

Please contact the visa inquiries unit (email visageorge@state.gov or call 225-7965 between 8 

am and 4 pm Monday through Friday) if you have questions about a specific case. 
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